În acest articol o să ne aplecăm asupra celor mai frumoase și importante opere scrise de autori români. Cu toate că în societatea contemporană, cărțile și-au pierdut valoarea avută în trecut, trebuie să ne reamintim că cititul este mai prețios și mai valoros ca niciodată.
Eternul “Luceafărul” de Mihai Eminescu
Considerat cel mai valoros poem romantic din literatura română, “Luceafărul” este o capodoperă a lui Eminescu. Publicat în 1883, poemul descrie povestea iubirii imposibile dintre o prințesă pământeană și un Luceafăr. Cuvintele elegante, ritmul muzical și profunzimea sentimentelor explorează teme precum iubirea, divinitatea și nemurirea.
“Maitreyi” de Mircea Eliade
Romanul autobiografic “Maitreyi” prezintă povestea de dragoste dintre Eliade și Maitreyi Devi, fiica unui filosof indian, în timpul șederii autorului în India. Cartea este o călătorie emoționantă în universul sentimentelor și al culturilor diferite, evidențiind puterea și complicatiile iubirii interculturale. Acest roman este fără îndoială unul dintre cele mai apreciate romane din literatura românească.
“Enigma Otiliei” de George Călinescu
Enigma Otiliei, scrisă de George Călinescu, este o lucrare complexă ce explorează subtilitățile psihologiei umane și intrigile sociale din societatea burgheză a vremii. Romanul își desfășoară firul epic în jurul misterioasei Otilia, care devine un simbol al contradicțiilor și confruntărilor dintre tradițional și modern, reprezentând perfect spirala de tensiune în care se regăsește familia lui Felix.
“Ion” de Liviu Rebreanu
Ion, de Liviu Rebreanu, este o capodoperă a realismului românesc, în care autorul explorează lupta interioară și zbuciumul sufletesc al protagonistului său, Ion. Personajul este o reprezentare vividă a oamenilor simpli din satele românești, iar destoinicia lui de a se ridica deasupra condiției sale sociale îl transformă într-un simbol al eroismului rural și al luptei pentru propriul destin într-o lume a prejudecăților și a tradițiilor puternice. Romanul înfățișează un portret viu al României din acea epocă și ne permite să înțelegem mai profund complexitatea ființei umane în contextul istoric și social al vremii.
Presa din Romania Presa Online, stiri news din Romania Presa din Romania.
[…] 4 cărți interzise sunt un motiv de mirare. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, numeroase opere literare au fost interzise din diverse motive, de la subiecte considerate prea controversate până la […]