De-a lungul timpului au existat sute de mii de specii de animale care au dispărut din cauze diverse. Unele dintre acestea au fost cu adevărat creaturi speciale din mai multe puncte de vedere. În acest articol o să aruncăm o privire asupra câtorva exemple de astfel de specii de animale.

Rechinul Megalodon (Carcharocles megalodon)

O fascinație eternă o reprezintă misteriosul Rechin Megalodon, o creatură preistorică înspăimântătoare. Cu o lungime estimată între 15 și 18 metri, acesta a fost probabil cel mai mare rechin care a călcat vreodată oceanele. Cu dinții săi imeniți, era o mașinărie de vânătoare extrem de eficientă. Din păcate, se presupune că a dispărut acum aproximativ 2,6 milioane de ani, într-un eveniment de dispariție enigmatic.

Dodo (Raphus cucullatus)

Cu siguranță, una dintre cele mai emblemate specii dispărute este Dodo-ul. Această pasăre nativă din Mauritius era nezburătoare și nu cunoștea frica de oameni. Însă, odată cu sosirea coloniștilor, Dodo-ul a devenit ținta unei vânători în masă. Trist, dar în secolul al 17-lea, aceste păsări și-au găsit sfârșitul, iar astăzi, doar scheletele și ilustrațiile rămân ca mărturii ale existenței lor.

Tigru Tasmanian (Thylacinus cynocephalus)

Misteriosul Tigru Tasmanian, cunoscut și sub numele de Lup Marsupial, a fost o creatură marsupială carnivoră, ce trăia în Tasmania, Australia și Noua Guinee. Cu trăsături distincte și un comportament unic, acesta a fost cu adevărat un exemplar aparte în lumea animală. Din păcate, vânătoarea intensă, habitatul în schimbare și competiția cu alte specii l-au condamnat la dispariție. Ultimul individ cunoscut a părăsit această lume în captivitate în 1936.

Moa

Noua Zeelandă găzduia o varietate de specii de Moa, păsări uriașe și nezburătoare, fiecare cu particularitățile sale. De la dimensiuni modeste, asemănătoare unei găini, până la specii gigantice ce atingeau înălțimi de 3,6 metri, Moa-ii au stârnit fascinația tuturor. Din nefericire, vânătoarea intensivă desfășurată de populațiile Maori și Moriori, și ulterior de coloniștii europeni, a dus la dispariția rapidă a acestor păsări impresionante. Astăzi, rămân doar fosilele și scheletele lor, mărturii ale unei epoci demult apuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *