presedinti-romani

Anul 2024 este cel mai important an electoral din istorie. Țări precum India, SUA, Mexic sau Marea Britanie urmează să își aleagă în decursul acestui an conducătorii. Si România se numără printre acestea. Mai ales că țara noastră are pentru prima oară în istorie toate cele trei ture de alegeri în același an. Cum președintele actual Klaus Iohannis este la ultimul mandat, urmând să avem un președinte nou, merită să ne amintim ce președinți români au existat în istoria țării noastre.

Președinți români din istoria României

Nicolae Ceaușescu (1967-1989)

O figură controversată, Ceaușescu a ajuns la putere în cadrul Partidului Comunist Român, devenind în cele din urmă Secretar General în 1965. A centralizat puterea, a reprimat opoziția politică și a cultivat un cult al personalității. În timp ce a supervizat industrializarea rapidă și modernizarea, regimul său a impus politici economice dure și a restricționat libertățile individuale. Conducerea sa autoritară a culminat în Revoluția Română din 1989, ducând la execuția sa și la sfârșitul regimului său comunist.

Ion Iliescu (1989-1996, 2000-2004)

O figură cheie în răsturnarea lui Ceaușescu. Iliescu a fost președinte al României în timpul tranziției tumultuoase de la comunism la democrație. Primul său mandat a fost marcat de reforme economice, liberalizare politică și integrarea României în NATO și Uniunea Europeană. Cu toate acestea, a fost criticat pentru implicarea sa în Securitate, poliția secretă comunistă, și pentru gestionarea protestelor minerilor din 1991. Iliescu s-a întors la președinție în 2000, confruntându-se cu provocări similare, inclusiv acuzații de corupție și încercări de a limita libertățile democratice.

Emil Constantinescu (1996-2000)

A fost un social-democrat prominent și lider al Convenției Democrate a României. Constantinescu a câștigat alegerile prezidențiale din 1996, punând capăt celui de-al doilea mandat al lui Iliescu. Președinția sa s-a concentrat pe combaterea corupției, îmbunătățirea drepturilor omului și consolidarea statutului internațional al României. A inițiat reforme în domeniul justiției și în sectorul securității. Eforturile sale de a aborda corupția au fost împiedicate de rezistența birocratică.

Ultimii doi președinți români

Traian Băsescu (2004-2014)

Un politician carismatic de centru-dreapta și fost primar al Bucureștiului. Băsescu a devenit un lider puternic, subliniind integrarea europeană a României și promovând eforturi de modernizare. A pledat pentru reforma judiciară, competitivitatea economică și o administrație publică mai eficientă. Cu toate acestea, stilul său de guvernare a fost adesea perceput ca autoritar, ducând la proceduri de destituire în 2007 și 2012.

Klaus Iohannis (2014-prezent)

Un sas transilvănean de origine germană, Iohannis a intrat în politică ca membru al Partidului Național Liberal și a devenit cunoscut ca primar al Sibiului. A fost ales președinte în 2014, având ca platformă lupta împotriva corupției, promovarea creșterii economice și apărarea valorilor democratice. Președinția sa a fost marcată de o strânsă colaborare cu Uniunea Europeană și NATO, precum și de eforturi de combatere a corupției și reformă judiciară. Cu toate acestea, anchete recente arată că președintele Iohannis a eșuat în multe privințe. Cel mai recent scandal este ancheta celor de la Recorder. Aceasta arată aproximativ suma cheltuită de Klaus Iohannis pentru călătoriile sale de lux.

3 thoughts on “Președinți români din istorie. Cu cine ne mândrim?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *