Sărmane-Creaturi

Sărmane Creaturi, o comedie neagră cu elemente SF, este o adaptare a romanului omonim din 1992 al lui Alasdair Gray, realizată de regizorul grec Yorgos Lanthimos. Filmul ne poartă în Londra victoriană, unde Bella Baxter (Emma Stone), o tânără sinucigașă, este readusă la viață de către excentricul doctor Godwin Baxter (Willem Dafoe). Bella, care are creierul unui copil, este supusă experimentelor doctorului, dar și prejudecăților societății victoriene.

Povestea filmului Sărmane Creatruri

Bella, cu o minte infantilă, dar cu o curiozitate nestăvilită, se adaptează rapid la noua sa viață. Ea învață rapid și dezvoltă o personalitate complexă, plină de umor și sarcasm. Bella atrage atenția lui Max McCandless (Ramy Youssef), un tânăr medic care lucrează pentru doctorul Baxter. Între cei doi se naște o poveste de dragoste atipică, marcată de diferențele de clasă și de statut social.

Bella aproape se căsătorește cu Max, dar este capturată de avocatul Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), un om oportunist care o vede ca pe o curiozitate și o oportunitate de a câștiga bani. Bella este supusă unor tratamente crude și degradante, dar reușește să scape cu ajutorul lui Max.

Filmul se termină cu o scenă ambiguă, în care Bella și Max navighează spre o insulă îndepărtată. Viitorul lor este incert, dar ei sunt liberi să-și construiască o viață nouă, departe de prejudecățile societății.

Teme și aspecte abordate în Sărmane Creaturi

Sărmane Creaturi abordează o serie de teme complexe, precum:

  • Identitatea și apartenența: Bella, o ființă artificială cu o minte umană, se luptă să-și găsească locul în societate.
  • Prejudecățile sociale: Bella este ostracizată din cauza statutului ei de femeie și a condiției sale mentale.
  • Relațiile dintre sexe: Filmul explorează dinamica relațiilor dintre bărbați și femei în societatea victoriană.
  • Etica științei: Filmul pune la îndoială limitele eticii științifice și consecințele experimentării pe oameni.
  • Moartea și reînvierea: Bella, readusă la viață după sinucidere, explorează sensul vieții și al morții.

Lanthimos folosește un stil regizoral distinctiv, caracterizat de:

  • Umor negru și satiră: Filmul este plin de momente amuzante, dar acide, care satirizează ipocrizia și prejudecățile societății victoriene.
  • Scenariu inteligent și dialoguri bine conturate: Dialogurile sunt pline de sarcasm și ironie, oferind o perspectivă critică asupra personajelor și a societății.
  • Imagine rafinată: Filmul are o estetică gotică, cu o paletă de culori sumbră și costume elaborate.
  • Muzică originală: Coloana sonoră compusă de Jon Hopkins contribuie la crearea unei atmosfere misterioase și tulburătoare.

Sărmane Creaturi este un film complex și provocator, care te va face să râzi, să plângi și să te gândești. Este o satiră socială inteligentă și o poveste emoționantă despre o ființă care luptă să-și găsească locul în lume.

Filmul este nominalizat la 11 premii Oscar, inclusiv cel mai bun film și cea mai bună actriță pentru Emma Stone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *