Se poate face artă prin prăjturi, acest lucru este demonstrat de clujeanca Ilona Zoltani care reușește să sculpteze din prăjituri adevărate ,,bijuterii de artă”.

Ilona Zoltani s-a născut în Sighișoara, dar de mai bine de 30 de ani își spune acasă Cluj-Napoca, oraș în care s-a mutat chiar înainte de Revoluție. A început să transforme prăjiturile dintr-o simplă pasiune într-o adevărată formă de artă, iar unul dintre cele mai puternice motive a fost chiar copilul ei.

Cum reușește Ilona Zoltani să facă artă prin prăjituri

Participarea la emisiunea „Chefi la cuțite”, nu o dată, ci de două ori, a fost momentul care i-a dat încrederea că poate transforma pasiunea ei într-o carieră. De fiecare dată a ajuns aproape de etapa în care bucătarii își aleg echipele, iar experiența trăită acolo a contat enorm pentru drumul ei mai departe. Mai mult decât atât, chef Florin Dumitrescu a fost cel care a văzut potențialul dincolo de emoții și i-a oferit încurajările de care avea nevoie pentru a-și urma visul. Astăzi, datorită acelui impuls, Ilona a ajuns să reprezinte România la competiții internaționale, transformând pasiunea pentru deserturi într-o adevărată artă.

,,Am participat la Chefi la cuțite, de două ori, unde am fost aproape de alegerea echipelor. Discutasem cu unul dintre chefi și îmi spunea că dacă sunt așa de pricepută în prăjituri, de ce nu mă reorientez, la care răspunsul meu a fost: «La 50 de ani ce să mă mai reorientez?». Eu de fapt sunt un ‘șoricel de birou’. M-a tot impulsionat, iar la un moment dat am spus: «Hai să încerc». M-am înscris la un curs de patiser și după aproximativ un an de zile l-am finalizat.”, a povestit femeia.

Artă prin prăjitură expusă de Ilona la  un concurs

,,După o perioadă, am dezvoltat o boală specifică acestei meserii, sindromul de tunel carpian. Nu am mai putut să mai profesez ca patiser, așa că am trecut la decoruri. În timp, am devenit din ce în ce mai bună până când am ajuns să particip la mai multe concursuri sau colaborări internaționale”, a mai explicat aceasta.

,,Nu toată lumea poate să facă artă prin prăjituri”

Deși a reușit să obțină trei medalii la prestigiosul concurs Cake International, unde participă aproape 1.000 de concurenți din întreaga lume, Ilona nu a reușit să aducă acasă și mult râvnita medalie de aur pentru România. Iar motivul nu a avut legătură cu munca ei, ci cu… Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj.

Citește și: Mădălina Amăistroaie – tânăra din România care a scris istorie la tir cu arcul

Deși i-a avertizat pe angajați că piesa transportată era extrem de fragilă și necesita o atenție deosebită, lucrurile nu au fost tratate cu seriozitatea cuvenită. Din păcate, creația ei a ajuns avariată, iar acest detaliu a făcut diferența la jurizare.

,,Am câștigat recent doar un bronz, din cauza celor de la aeroportul din Cluj, care mi-au răscolit și răsturnat piesa. Le-am specificat să aibă foarte mare grijă deoarece, până la urmă, reprezint țara la un concurs internațional. Mi-au rupt-o. La concurs mi s-a spus că am pierdut medalia de aur fiindcă a fost deteriorată. 

Altă piesă expusă de Ilona

E foarte greu să călătorim cu astfel de piese foarte sensibile. Totuși, e un aliment, nu e plastic sau metal. La astfel de concursuri trebuie să fie perfecțiune, nu se discută dacă rămân urme, lipici sau alte lucruri. Munca de luni de zile se poate distruge în două secunde la scanerul de la aeroport. Nu e deloc ușor, mai ales că noi aceste lucruri le facem gratuit, nu ne sponsorizează nimeni. Un astfel de concurs mă costă aproximativ 1000 de lire. Totul este făcut din pură pasiune,” a explicat clujeanca.

Fiecare detaliu, fiecare piesă contează

Ilona muncește zile, săptămâni, uneori chiar luni pentru a da viață deserturilor ei spectaculoase. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării – fiecare detaliu e lucrat cu răbdare, atenție și multă îndemânare.

,,Cel mai recent, am lucrat inclusiv cu lupa, fiind piese minuscule. Tot exponatul a fost de 20 de cm, în care eu am spus o întreagă poveste. Durează zile întregi, chiar luni, atunci când vorbim de o piesă mai complexă. Pasta este moale, la căldură începe să se topească. O chestie rudimentară o poate face aproape orice om. Trebuie să îți placă la nebunie, să ai un simț artistic și vizual”, a mai povestit aceasta. 

One thought on “Artă prin prăjituri: Clujeanca care a apărut în The Guardian: ,,Reprezint țara””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *