În anul 2022, Rusia a încept un război la scară largă, împotriva Ucrainei. Scopul oficial prezentat de către autoritățile ruse pentru a începerea războiului, a fost acela de a proteja si captura regiunea Donbas, pe care aceștia o consideră ca teritoriu rusesc. Totuși, rădăcinile acestui război sunt mai adânci de atât, aproximativ cu 10 ani în urmă, Ucraina fiind nevoită să cedeze Crimeea după ce Rusia a anexat acest teritoriu. Din păcate, războiul care se petrece în aceste momente în Ucraina, este unul dintre cele mai importante evenimente care se întâmpla în aceste momente în lume, iar oamenii de rând sunt principalii afectați.

Războiul aduce mereu distrugere, pierderi de vieți omenești, distrugerea infrastructurii, teroare și groază pentru oamenii afectați.  Reuters notează că, de la începtulul războiului între 124,500-131,00 de oameni au suferit pierderi, aproxiamtiv 16.000 au murit, iar un număr de 110.000 de oameni au fost răniți. Oricare dintre acești oameni afectați nu au făcut nimic în a merita acest lucru. Politica rusească de a invada Ucraina, alături de un răspuns destul de slab din partea NATO, alături de sancțiuni care par să facă ceva doar pe hârtie și aproape nimic în realitate, sunt motivele pentru care acești oameni au avut de suferit. Publicația Planet Money a scos un raport unde arată ca sancțiuniile impuse de către Europa Rusiei ar trebui să aibă un efect de 7-8% scădere a GDP(Gross Domestic Product), iar prețurile să crească cu aproximativ 20-25%. Totuși, în realitate, doar 3.3% din GDP a scăzut, iar inflația doar 12%. Acest raport ne arată că măsurile și restricțiile acestea sunt aproape irelevante, împotriva unui regim rusesc. Ba chiar mai mult deâct atât, dacă măsurile impuse ajungeau să aibă rezultatul așteptat, oamenii de rând din Rusia ar fi suferit cel mai tare de pe urma acestora, ajungând din nou la ideea că oamenii de rând sunt primii afectați de către război. Pe lângă asta, cu toate că Rusia, este pentru marea majoritate agresorul în această ecuație, merită menționat faptul că, aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși pe fronturile din Ucraina, conform The Moscow Times. Dintre aceștia, datorită regulior din Rusia, unde mulți cetățeni au fost obligați să participe la război, putem spune că o bună parte dintre aceștia au fost oameni obișnuiți care ar fi trebuit să aibă o viață normală, nu să își găsească sfârșitul datorită ideilor politice.

Până acum am adus în discuție doar situația din Ucraina, Rusia și puțin la general despre Europa. Dar, să nu uităm, că războiul ne afectează, fie că vrem sau că nu vrem, pe fiecare dintre noi. Dacă privim un raport furnizat de către, IFW Kiel Institue for The World Economy, observăm că, contribuții financiare din partea “Eu members and institutions”, au fost în valoare de 35,58 bilioane, contribuții umanitare de 7,19 bilioane iar contribuții militare de 19,16 bilioane. “This section shows the total commitments (financial, humanitarian, and military) over different donor groups, namely EU members and institutions, Anglosaxon countries, and other donor countries, in € billion between January 24, 2022 and February 24, 2023.” Astfel, aceste numere demonstrează o implicare uriasă din partea Europei pentru a ajuta oamenii din Ucraina aflați în război, un lucru necesar care arată că există, încă, empatie și ajutor în această lume. Totuși, fiecare ajutor trimis, este suportat, de către oamenii de rând care plătesc taxe și impozite.

Ne amintim cum, tactica Rusiei era de a speria Vest Europenii cu o iarnă grea, insuportabilă, unde aceștia nu vor aveea acces la gaz sau vor plăti un suprapreț pentru gaz, Rusia sperând câ popare precum Germania vor cădea pradă acestei tactici și vor înceta ajutorul pentru Ucraina. Iarna a trecut, Germania nu a înghețat, dar sigur anumite faimilii au fost nevoite să treacă prin câteva nopți reci sau să meargă mai des la farmacii pentru a-și cumpăra medicamente datorită răcelilor.

Astfel, după toate cele prezentate, ne aflăm în fața unei dileme. Dacă nu ajutăm, suntem pierduți ca și omenire, dacă nu suntem în stare să ne ajutăm aproapele la greu, înseamnă că am renunțat la empatie și ne putem considera chiar noi, un fel de criminali. Dacă ajutăm, tot noi, oamenii de rând trebuie să plătim din portofelul nostru și să suportăm prețuri mai mari, inflație sau chair pierderea anumitor bani din domenii precum agricultură, spre exemplu, fermierii din Polonia sau România care încearcă să impună restricții pentru grânele care ajung din Ucraina. Astfel, ne întrebăm care, doamne, este rezolvarea. De la politică am plecat, iar la politică ne întoarcem. Oamenii care au putere de decizie și funcții importante, trebuie să regândească strategia sau să își asume mai multe riscuri, pentru a vedea mai multe beneficii. Observăm discursuri unde Europa se bate cu pumnul în piept că noi, parcă suntem “buricul pământului”, totuși, oamenii de la conducere nu reușesc deloc să medieze acest război. În fiecare zi, oameni nevinovați au de suferit atât fizic cât și psihic, indiferent dacă se află direct în război sau doar sunt într-o țară care se implică în acest război.

Rusia, pare să dea semne de oboseală, însă nici cum nu pare să dea semne că s-ar opri până nu își atinge scopul, iar Europa se aporopie spre o înfrângere pe plan politic, unde Rusia pare că în continuare este un fel de văr încăpățânat îndepărtat care face ce vrea el la o reunire de famile. Între timp, diplomații europeni se plimbă în jurul lumii, la fel și fel de întâlniri și summit-uri cu nume complicate unde promit să discute rezolvările acestui război. Momentan, tot ce se poate observa, efectiv, sunt pozele pe facebook la costum și promisiunile făcute, că ei chiar au idee ce fac și să ne bazăm că o să rezolve. Iar noi, oamenii, tot ce putem face, este să suportăm și să încercăm să nu ne pierdem speranța în umanitate, sperând că la un moment dat, cineva, o să reușească să facă ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *