Este o seară de vară perfectă. Ești în grădină, la un grătar cu prietenii, sau poate te bucuri de o plimbare liniștită în parc sau poate doar vrei să dormi. Totul este perfect – până când auzi acel sunet bine cunoscut, un bâzâit insistent care anunță sosirea unui intrus nedorit: țânțarul. Într-o clipă, te trezești agitând mâinile în aer, încercând disperat să-l alungi, dar fără succes. Țânțarul și-a făcut treaba și tu rămâi cu o mică umflătură pe piele, care începe să te mănânce insuportabil. Dar de ce urâm țânțarii atât de mult?
Țânțarii sunt probabil unele dintre cele mai urâte insecte din lume. Nu este vorba doar de disconfortul pe care îl cauzează mușcăturile lor, ci și de pericolele reale pentru sănătate pe care le reprezintă. Înainte de a înțelege de ce țânțarii sunt atât de urâți, să ne uităm la cine sunt acești mici vampiri și ce îi face atât de neplăcuți.
Țânțarii fac parte din familia Culicidae și există peste 3.500 de specii de țânțari în întreaga lume. Cu toate acestea, doar câteva sute dintre aceste specii sunt periculoase pentru oameni. Femelele de țânțar sunt cele care mușcă, deoarece au nevoie de proteinele din sânge pentru a-și dezvolta ouăle. Masculii, pe de altă parte, se hrănesc cu nectar și alte substanțe dulci.
Așadar, fiecare mică înțepătură de țânțar este rezultatul unui instinct matern! Dar, dincolo de această justificare aparent drăguță, există un motiv mult mai întemeiat pentru care urâm țânțarii: sunt purtători de boli.
Citește și: Insecte mortale: creaturi mici, pericole mari
De ce urâm țânțarii?
Unul dintre motivele principale pentru care țânțarii sunt atât de urâți este faptul că aceștia pot transmite boli periculoase. În anumite părți ale lumii, țânțarii sunt responsabili pentru răspândirea unor boli precum malaria, dengue, febra galbenă, Zika și virusul West Nile. Se estimează că, anual, malaria, răspândită de țânțarul Anopheles, ucide peste 400.000 de oameni, majoritatea copii din Africa subsahariană.
Chiar dacă în România nu avem probleme majore cu malaria sau alte boli tropicale, nu suntem complet imuni la pericolele pe care le reprezintă țânțarii. De exemplu, virusul West Nile a fost detectat și în România, iar cazuri de infecții apar aproape în fiecare an. Astfel, nu este de mirare că reacția noastră instinctivă este să îi evităm cât de mult posibil.
Chiar și atunci când nu transmit boli, țânțarii sunt incredibil de enervanți. Mușcăturile lor provoacă mâncărime și disconfort, datorită unei substanțe anticoagulante pe care femela țânțar o injectează în pielea ta atunci când mușcă. Aceasta împiedică sângele să se coaguleze, permițând țânțarului să se hrănească în liniște. Din păcate, pentru noi, această substanță declanșează un răspuns imunitar care duce la apariția unei umflături mici și roșii, însoțită de mâncărime.
Pe măsură ce ne scărpinăm, iritația se agravează, iar mâncărimea poate dura câteva zile. În plus, în unele cazuri, mușcăturile de țânțar pot provoca reacții alergice severe, care necesită tratament medical.
Un motiv de ce urâm țâțarii în plus. Preferă anumiți oameni în detrimentul altora
Ai observat vreodată că, în timp ce te afli într-un grup, pare că tu ești întotdeauna cel sau cea care atrage țânțarii? Se pare că acești mici prădători nu mușcă la întâmplare. Țânțarii sunt atrași de mai mulți factori, inclusiv de mirosul pielii tale, de nivelul de dioxid de carbon pe care îl expiri și chiar de grupa ta sanguină.
Studiile au arătat că persoanele cu grupa sanguină 0 sunt mai atractive pentru țânțari decât cele cu alte grupe sanguine. De asemenea, țânțarii sunt atrași de acidul lactic, o substanță pe care corpul nostru o produce în timpul efortului fizic. Așadar, dacă faci sport în aer liber într-o seară de vară, s-ar putea să devii o țintă perfectă pentru țânțari.
Cu toate că nu putem elimina complet țânțarii, există mai multe metode prin care ne putem proteja de mușcăturile lor enervante. Repelenții chimici, cum ar fi cei care conțin DEET, sunt printre cele mai eficiente metode. De asemenea, există repelenți naturali, precum uleiul de citronelă, uleiul de eucalipt sau cel de lavandă, care pot oferi o oarecare protecție.
Îmbrăcămintea adecvată este, de asemenea, esențială. Dacă te îmbraci în haine deschise la culoare și care acoperă cât mai mult din piele, ai mai multe șanse să eviți mușcăturile de țânțar. Nu uita să folosești și plase de protecție pentru ferestre și să eviți zonele cu apă stătătoare, unde țânțarii își depun ouăle.
Urâm țânțarii pentru că sunt enervanți, ne provoacă disconfort și, mai ales, pentru că pot fi purtători de boli periculoase. Deși joacă un rol în natură, impactul lor negativ asupra sănătății umane face ca măsurile de control și protecție să fie absolut necesare.