inteligența-artificială

Popularizarea aplicațiilor de inteligența artificială de genul Chat GPT, este unul dintre cele mai importante subiecte ale anului 2023. Aplicația dezvoltată de către compania OpenAI, Chat GPT, s-a bucurat de un succes imens, peste 100 de milioane de utilizatori în data de februarie 2023, conform BusinessOfApps. Importanța inteligenței artificiale asupra viitorului omenirii, o explică Gray Scott, unul dintre cei mai importanți oameni în domeniul “emerging technology”, menționează London Speaker Bureau. Acesta spunea că “Trebuie să vorbești despre The Terminator dacă vrei să vorbești despre inteligență artificială. Totuși, nu ced ca această inteligență artificială o să fie violentă. Dar cred că o să ne distrugă cultura.”

Astfel, în ultima vreme auzim tot mai multe teorii despre inteligența artificială și aplicații precum Chat GPT. Dar ce este mai exact inteligența artificială? Cum functionează aceasta? Pentru a găsi un răspuns care să fie accesibil oricărui om, am vorbit cu Radu Cosmina. Mina, cum îi este porecla, este o tânără cu o pasiune pentru AI, pe care a și studiat-o și reușește să își creeze o carieră în acest domeniu.

Interviu despre inteligența artificială

Pentru început am fost curios de unde a auzit Cosmina prima oară despre termenul de inteligență artificială?

Cosmina: Prima dată când am auzit de conceptul de “Inteligența Artificială” a fost în perioada gimnaziu-liceu, mi se părea un termen foarte interesant, deși oricât încercam să citesc despre asta nu puteam înțelege la ce anume se referă un tip de inteligență dezvoltată în mod artificial. Între timp, a devenit un termen destul de uzual pe care lumea l-a acceptat fără ca cineva să înțeleagă de fapt la ce se referă; doar se știa contextul în care era folosit, ceea ce era suficient.

În anul 3 de facultate am avut o primă interacțiune serioasă cu conceptul AI; am avut cursuri despre asta în cadrul cărora a trebuit să dezvoltăm proiecte. Ideea de AI a devenit ceva mai clară, însă după 2 cursuri tot nu aș fi putut spune că înțeleg pe deplin la ce se referă. În anul 4, drept lucrare de licență, am participat la un proiect de cercetare pe bază de machine learning, și asta m-a făcut într-un final să înțeleg suficient de bine conceptul pentru a mă putea pronunța în domeniu sau pentru a-l putea explica și altora. Pe baza acestui proiect de cercetare am avut și prima publicație în domeniul AI.

Ce este mai exact inteligența artificială?

Astfel, după ce am aflat expertiza Cosminei, am decis să o întreb, ce este mai exact inteligența artificială, cum se ajunge la crearea unei aplicații precum Chat GPT?

Cosmina: O aplicație care se bazează pe un model de AI ar avea 2 stadii: partea de antrenare a modelului și partea de scriere a aplicației, prin aplicație mă refer strict la partea de software. Termenul de ‘model AI’ se referă la o reprezentare computerizată a unui sistem inteligent. O să mă refer la el ca la un sistem. Pentru ca acest sistem să devină ‘inteligent’ are nevoie să ‘învețe’.

Procesul de învățare este cea mai importantă parte în dezvoltarea de AI. Este nevoie de foarte multe date, aș spune mii – zeci de mii, pentru a acoperi suficiente cazuri pe care sistemul să le învețe. Aceste date i le oferim sistemului pentru a le putea înțelege. Termenii de ‘învățare’, ‘înțelegere’, ‘antrenare’ sunt concepte specifice omului, de aceea este greu de înțeles cum o mașină care la bază este compusă din 0 și 1 poate ajunge la stadiul de Alexa.

Un exemplu:

Cosmina: Să zicem că vrem să avem un sistem care poate recunoaște dacă într-o imagine este o pisică sau nu. Mai întâi îi vom da sistemului mai multe poze cu pisici și îi menționăm că în aceste poze există pisici, pentru a găsi similitudinea dintre ele. Apoi îi vom da poze fără pisici și îi menționăm că aici nu sunt pisici, pentru a vedea ce anume lipsește mai exact. Apoi putem testa sistemul; până în acest punct, sistemul deja va face niște conexiuni de bază. Într-o poză monocromatică, unde nu există nicio formă, va fi clar că nu poate fi o pisică; însă pentru alte cazuri nu va fi la fel de ușor.

În momentul în care face o greșeală, de exemplu când spune că în imagine este o pisică, și de fapt nu este, se va trimite un semnal de eroare care îi va comunica sistemului că a greșit. Apoi se va încerca identificarea elementelor care au determinat etichetarea imaginii respective ca fiind una care conține o pisică. Cu ajutorul acestor ‘greșeli’, sistemul va corecta modul de recunoaștere, iar data viitoare când va trece prin acele poze, nu va mai face aceleași greșeli. Sistemul trece de mai multe ori prin aceleași imagini până când le poate identifica cât mai bine.

Cum ne poate influența viața inteligența artificială?

Cosmina: Sunt foarte multe domenii în care se folosesc modele dezvoltate în AI, cum ar fi sistemul mașinilor inteligente de depistare a obiectelor sau recunoașterea comenzilor vocale. Ca orice alte tehnologii, acestea sunt create pentru a ne face viața mai ușoară. Bineînțeles că îmi este mult mai ușor să îmi ofere ChatGPT exact informațiile de care am eu nevoie, în loc să citesc articole și cărți despre un domeniu, cu speranța că acolo voi găsi informația necesară. Acest acces ușor la informație ne va face și mai leneși, evident, însă asta a fost mișcarea până acum. Asta este un risc pe care ni-l asumăm dacă vrem să continuăm să dezvoltăm sisteme și tehnologii care să ne facă viața mai confortabilă.

Omul se teme de ceea ce nu cunoaște, asta e un adevăr care există cu mult înaintea sistemelor inteligente. Dacă nu înțelegem cum funcționează, atunci nu îi putem deduce posibilele probleme sau pericole care pot apărea. Dar nu mă refer doar la cei care nu au legătură cu domeniul AI, ci și la cei care lucrează în domeniu. Această zonă este în continuă dezvoltare, iar până când nu acoperim toate sferele de aplicație, nu vom putea spune că știm tot ce ține de AI. Aceleași teorii au apărut și când s-a adus conceptul de calculator, însă am ajuns să-l folosim ca și cum ar fi parte din noi. Consider că asemenea va fi și situația cu AI; vom folosi aceste sisteme de parcă nu am trăit vreodată o viață fără ele.

2 thoughts on “Interviu: inteligența artificială explicată pe înțelesul tuturor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *